woensdag 10 juni 2009

Budget

Maaike vroeg in mijn vorige post waarom ik ben gaan samen wonen als ik zo weinig budget heb.

Ik wil dit graag uitleggen omdat misschien meer mensen zich dit afvragen.

We zijn uiteraard in eerste instantie gaan samenwonen omdat we elkaar lief vinden ;) en omdat we toch al praktisch elke dag samen waren.

Toen Stefan en ik gingen samenwonen woonden we nog in een anti-kraak woning in Breda. Stefan was net klaar met studeren en het kostte maar 95 euro per maand, per persoon.

Er was ons verteld dat we daar tot 2010 konden blijven wonen maar helaas moesten we in augustus 2007 al weg. Toen zijn we bij mijn ouders gaan wonen. Geen ideale situatie maar om weer 150 km uit elkaar te gaan wonen zagen we ook niet zitten.

Uiteindelijk hebben we dit appartement kunnen kopen. Een buitenkans want huren is moeilijk in Nederland als je je niet op je 18e ingeschreven hebt.

Nu over het budget.
Het is natuurlijk niet zo dat we de eindjes maar net aan elkaar kunnen knopen maar we hebben verschillende budgetten.

Zo heb ik een budget voor boodschappen in de maand zodat we daar niet teveel aan uitgeven.

We hebben op onze gezamelijke spaarrekening genoeg budget voor als de wasmachine of iets dergelijks kapot gaat.

We zijn net verhuisd dus er is de afgelopen tijd een hoop geld gaan zitten in de meubels etc.

Stefan is aan het sparen voor een auto die we willen kopen als ik afgestudeerd ben.

En dan hebben we allebei nog ons persoonlijke budget voor leuke dingen. Daar valt de staafmixer onder omdat het geen essentieel product is maar een luxe.

Omdat ik ooit ook heb moeten rond komen met weinig geld ben ik zuiniger dan veel andere mensen van mijn leeftijd. Ik ben daar blij om want ik kom helaas voor mijn vrijwilligerswerk bij teveel mensen waar de budgettering fout gegaan is.

Het is dus niet zo dat ik geen geld heb maar ik stel mezelf een budget zodat ik straks niet in de situatie kom dat ik echt geen geld heb.

Hopelijk is het zo wat duidelijker. Hoe pakken jullie het aan qua geld en de uitgaven?

12 reacties:

rachel zei

ik vind het knap dat je je aan een budget kan houden ;) ook toen wij nog geen kids hadden hadden we niet een budget, gewoon kopen wat we leuk vonden en lekker vonden, nu dat we bedrijven hebben letten we eigenlijk helemaal nergens meer op en ja ik weeet dat is ook fout!! we kennen ook tijden van geen geld hebben hoor maar als je geld heb geef je het makkelijker uit. denk dat ik er ook maar weer eens op gaat letten ;)

Toaske zei

Als je het kunt is het natuurlijk hartstikke slim om iets te kopen. Want huren is eigenlijk best je geld een beetje weggooien. Goed dat jullie zo verstandig met geld omgaan en toch nog kans zien om leuke dingen te doen!

Maaike zei

Hey Ioon! Fijn dat je dit post :) ik bedoelde helemaal niet dat je arm was ofzo hoor! :D ik bedoelde maar dat ik en mijn vriend 'arm' zouden zijn moesten we gaan samenwonen. ( Ik verdien niets, en in België kost een afbetaling of de huur bijna een volledig maandloon dus dan hou je echt heel weinig over met één werkende).

Ik hoop dat ik je niet op een of andere manier gekwetst heb :s want via internet komt alles zo anders over ....

Wel een goed idee van die budgetten :) ik denk dat ik dat later ook ga doen. 'fun money' voor elk van ons en we kiezen zelf wat we ermee doen.

K vind het wel knap dat je zo kan weerstaan aan verleidingen ( zoals een mooie mixer)

ioon zei

Je hebt me zeker niet gekwetst hoor. Ik kan me heel goed voorstellen dat je het je af vraagt. Ik denk dat we nu minder geld kwijt zijn samen dan als we apart zouden wonen haha ;)

Ik vond het gewoon fijner om een uitgebreid antwoord te geven op je vraag dan alleen een mailtje of een reactie.

ilse zei

Ik kan écht niet met geld om gaan! Ik heb echt een gat in mijn hand wat groter is dan mijn salaris. Ik geef mijn salaris altijd 5 keer uit in mijn hoofd, maar in werkelijkheid niet(jammer genoeg)

Als ik mijn salaris op maandag heb gekregen is het, als ik geluk heb, de maandag erna op. En dan heb ik nog zuinig gedaan.
En als ik dan aan het eind van de maand kijk wat ik heb gekocht vraag ik me bij meer dan de helft af: "WAAROM?!" Ik doe er niks meer mee.

Vanaf nu ga ik zuinig zijn, alleen noodzakelijke dingen kopen. En verder mag ik niks kopen. (help me. :P )

ioon zei

Ik zet alles meteen op een spaarrekening (ik heb er een paar) en als ik dan iets nodig heb dan zet ik het op de lopende rekening. Zo kan ik niet in een middagje stadten teveel uitgeven.

Ik heb ook wel veel verleiding hoor, ik zit regelmatig winkelwagentjes te vullen op internet en vervolgens koop ik het toch maar niet haha.

Eline zei

Knap dat jullie zo goed met geld om kunnen gaan hoor :) Ik ben ook vrij zuinig qua geld, maar ik woon nog wel thuis. Dar scheelt wel :)

Lydia zei

Good for you! Juist wanneer je een tijdje met minder geld zit, weet je het later meer te waarderen wanneer je wel veel geld hebt. :)

Maar eh, een staafmixer luxe? Voor mij juist essentieel voor mijn geestelijke gezondheid! Sorry, grapje. :P Ik hoop dat je toch nog genoeg geld kunt uitgeven aan dingen die jij belangrijk vindt, zoals voor mij een staafmixer en bakvormen belangrijk zijn, zoals jij misschien je verzorgingsspulletjes belangrijk vindt. :) Ik denk dat als je je "funmoney" alleen uitgeeft aan wat je echt leuk vindt, het gevoel van 'de eindjes aan elkaar moeten knopen' veel minder is dan wanneer je er overbodige dure dingen van koopt.

ioon zei

Haha op dit moment gaat het fun-geld toch echt dadelijk naar de staafmixer en geen beautyproductjes. Arme ik ;)

Ik heb gelukkig €25,= binnen gekregen voor de fun met het sparen op Euroclix. Yay! Dussss staafmixer here I come!

Marlinda zei

Heel begrijpelijk! Vind dat je een goede keuze hebt gemaakt. En je kan nou eenmaal niet alles hebben.

Maaike zei

Tof dat je er nu eentje kan gaan halen.

Het voordeel van een staafmixer is wel dat je er geen kan blijven kopen :p eenmaal je een hebt is het voldoende, maar met beautyproducten is dat moeilijker (voor mij toch) omdat daar zoveel kleuren en geuren in bestaan.

The Secret Garden zei

wat lief dat je het nog even uitlegt, maar had voor mij niet gehoeven hoor. ik wist dat jullie samen bij je ouders woonden, dus een eigen plekkie is dan meer dan wenselijk, ook al zou je iedere dag bamisoep moeten eten! weet ook dat jullie gek op elkaar zijn, en dan wil je gewoon het liefst met zijn tweetjes, met privacy! ;)

xxx

Een reactie posten

Over mij

Een paar kreten over mij:Eigenwijs, koppig, 24 jaar, samenwonend, relatie, student, huishoudelijk medewerker thuiszorg, vrijwilliger Stichting Leergeld Oss, bijna verhuizen!

Ik hou van: scrub, gezichtsmaskers, koken, lezen, badderen, films en slapen.